Министерство на регионалното развитие  (МРРБ) започна да сключва договори с

...
Министерство на регионалното развитие  (МРРБ) започна да сключва договори с
Коментари Харесай

МРРБ сключи първите договори за саниране на блокове – с Община Свищов

Министерство на районното развитие  (МРРБ) стартира да подписва контракти с общините за саниране на жилищни блокове, класирани в първия стадий на процедурата за възобновяване със средства от Плана за възобновяване и резистентност. Община Свищов слага началото с 13 контракта на обща стойност от над 17.9 млн. лева, излиза наяве от прессъобщение на ведомството. Тя е и първата, подала планови оферти.

След поспиването на договорите сред Министерство на регионалното развитие и общината, локалната власт ще може да подпише с утвърдените блокове. Инвестицията от над 17.9 млн. лева ще бъде вложена в 738 жилището с обща разгъната застроена повърхност 69 хиляди кв. м.

Припомняме, че общият бюджет, заложен в първия стадий на програмата по ПВУ, бе съвсем 1.1 милиарда лева, като класираните планове получават 100-процентов грант. Интересът към мярката за възобновяване бе толкоз огромен, че се стигна до напрежение и неодобрение от страна на кметове.

Кандидатстването по втория стадий на процедурата, при която към този момент се отпуска единствено 80% грант, приключи напълно неотдавна. Интересът към нея бе слаб и останаха неусвоени средства. Подадени са 307 плана на обща стойност малко над 152 млн. лева, а цената на декларираната безплатна помощ е малко над 123 млн. лева Общият очакван запас бе над 282.4 млн. лева с Данък добавена стойност. Предстои класиране на плановете.
Санирането на обществени здания
Ведомството действа и с сключване на контракти за възобновяване на обществени здания, като финансирането още веднъж е по линия на ПВУ. Вече са подписани 26 контракта на стойност над 52.3 млн. лева, от които малко над 45 млн. лева са безвъзмездните средства, а над 7.2 млн. лева е съфинансиране от страна на претендентите.

Други 47 контракта са изпратени за автограф от страна на претендента, след което ще влязат в действие. Предстои това да бъде направено и за други 79. Изпратени са и 40 предложения за показване на документи от претендентите. Подготвени са контракти за финансиране на още 95 обекта, за които се чака да бъдат показани документи, с цел да бъдат подписани.

Извършва се инспекция на утвърдените претенденти по процедурата за енергийна успеваемост на предприятия, след което ще стартира сключването на контракти и по нея.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР